Premies

Geld
Bespaar tot 30% op uw energiefactuur

Zowel de Vlaamse overheid, de netbeheerder als de gemeenten geven in 2022 nieuwe energiepremies. Dankzij deze premies verdien je een investering in isolatie nog sneller terug. Wil je graag advies bij het berekenen, aanvragen of ontvangen van je isolatiepremies? Wij begeleiden je van a tot z. Hier vind je alvast een overzicht van de belangrijkste energiepremies in 2022.

De energiepremies in't kort

Opgelet vanaf 01/07/2022 worden de huidige energie- en renovatiepremies vervangen door de Mijn VerbouwPremie. Hieronder vindt u de premies die gelden tot 30/06/2022.

Dakisolatie en zoldervloerisolatie:

 • €8 per m² bij plaatsing door erkend aannemer
 • Minimale isolatiewaarde: 4,50 m²K/W

Spouwmuurisolatie:

 • €5 per m² bij plaatsing door erkend aannemer
 • Lambda-waarde van 0,065 W/mK

Vloer- en kelderisolatie:

 • €6 per m² bij plaatsing door erkend aannemer
 • Minimale isolatiewaarde: 2,00 m²K/W

Voor woningen en appartementen met exclusief nachttarief worden in 2022 de premies voor dakisolatie (4 euro/m²), vloeren (6 euro/m²) en buitenmuren (15 euro m²) met 50% verhoogd.

TIP: Een volledig uitgewerkt premiedossier vind je hier.

Spouwmuurisolatie

Voor spouwmuurisolatie ontvang je in 2022 een premie van €5 per m². Hoeveel m² je laat isoleren, maakt niet uit.

Let wel: de premie voor spouwmuurisolatie geldt enkel voor het na-isoleren van direct of indirect verwarmde ruimtes. De spouw moet minstens 5 cm breed zijn en volledig gevuld worden met isolatiemateriaal met een lambda-waarde van minstens 0,065 W/mK. Vraag je premie aan bij Fluvius.

Spouwmuurisolatie

Wie een premie wil aanvragen voor spouwmuurisolatie, moet de plaatsing laten uitvoeren door een erkend expert, conform de voorschriften van STS 71.1. Nuttige informatie vind je op energiesparen.be of premiezoeker.be.

In 2022 gaat de premie voor isolatie langs de buitenzijde omhoog. Je hebt nu recht op een energiepremie van €30/m² (vroeger €15 per m²).

Kelderisolatie en vloerisolatie

Je kelder isoleren is altijd een goed idee om meer energie te besparen. Voor de na-isolatie van het plafond van de kelder ontvang je een premie van €6,00 per m². De premie voor sociale afnemers bedraagt €9,00 per m². Vraag je premie aan bij Fluvius.

 • De premie geldt voor het plafond van de kelder of voor een kruipkelder
 • Het isolatiemateriaal moet een thermische weerstand hebben van minstens 2,00 m²K/W


Ook wanneer je de vloer van je woning wil na-isoleren, heeft de distributienetbeheerder een premie van €6,00 per m² voor jou in petto. Voor beschermde afnemers geldt eveneens een premie van €9,00 per m².

 • De premie geldt enkel voor een vloer op volle grond
 • Het isolatiemateriaal moet een thermische weerstand hebben van minstens 2,00 m²K/W

EPC-labelpremie

Je kocht een renovatiewoning met energielabel E of F? Dan maak je vanaf 2021 aanspraak op de EPC-labelpremie. De premie is er voor iedereen die energiezuinig renoveert en de labelscore verhoogt tot C, B of A.

EPC score tabel

Bron: energiesparen.be

Je EPC verbeteren kan je o.m. doen met:

Lees meer over de voorwaarden voor de EPC-labelpremie.

Dakisolatie en zolderisolatie

Je woning verliest de meeste warmte via het dak. Toch is in Vlaanderen één op de vijf daken niet goed geïsoleerd. De netbeheerder geeft daarom ook in 2021 een mooie energiepremie voor dakisolatie van bestaande woningen.

Voor een dakisolatie of zolderisolatie door een erkend aannemer en met een minimale warmteweerstand van 4,5 m² K/W ontvang je in 2022 een energiepremie van €8,00/m². Vraag online je premie aan bij Fluvius.

Dakisolatie

Ben je een beschermd afnemer? Dan wordt de energiepremie verhoogd met 50% tot €6,00/m². Een beschermde afnemer ben je als je een sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas ontvangt.

Nieuw in 2022: wie bij een dakisolatie of na-isolatie van buitenmuren tegelijk asbest verwijdert, ontvangt een aanvullend premiebedrag van 8 euro m².

Burenpremie

Ook de burenpremie blijft van kracht.

Wie samen met minstens 9 buren een gezamenlijk renovatieproject opzet, kan nu ook een burenpremie tot 400 euro per woning ontvangen. Bovendien kan je in dit geval profiteren van gratis begeleiding door een professionele BENOvatiecoach. Lees meer over de burenpremie.

Voorwaarden energiepremies?

Je denkt eraan om je woning energiezuinig te renoveren? Aan deze voorwaarden moet je voldoen om aanspraak te maken op een energiepremie:

 • De woning moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006 of de bouwaanvraag werd ingediend voor deze datum
 • De woning bevindt zich in het Vlaams Gewest
 • De datum op de eindfactuur bepaalt het jaar van de premie (voor 2019 of 2020 gelden immers andere voorwaarden en premiebedragen)
 • De werken moeten worden uitgevoerd door een erkend aannemer


  Waarom nu isoleren?

  Elk jaar opnieuw wijzigen de energiepremies. Soms gaat het premiebedrag omhoog, maar veel vaker worden de premies teruggeschroefd. Met andere woorden: vandaag is het ideale moment om je woning beter te isoleren! Contacteer ons.

  Isolblow is al sinds 2012 een ATG-gecertificeerd installateur. Een officieel ATG-certificaat garandeert jou een plaatsing conform de voorschriften van STS 71.1. Alleen bedrijven met een ATG-attest bedrijven kunnen een gelijkvormigheidsattest afleveren. Dit attest heb je nodig om aanspraak te maken op de Vlaamse energiepremies.

  De totaalrenovatiebonus

  Benoveren of 'beter renoveren' zit stevig in de lift. Wie binnen de 5 jaar 3 of meer groene investeringen combineert, profiteert van de totaalrenovatiebonus. Deze premie voor ingrijpende energetische renovaties komt boven op de individuele premies.

  De totaalrenovatiebonus geldt voor alle soorten woningisolatie, dubbele beglazing, een warmtepomp, ventilatiesysteem, zonnepanelen … Wie 3 ingrepen combineert, ontvangt 1.250 euro. Wie 7 groene investeringen combineert, strijkt 4.750 euro op.

  Meer informatie over de totaalrenovatiebonus.