Spouwmuur - Isolblow
  • Mijn buitenspouwblad wordt toch nat? Wat gebeurt er dan met het water?

    Je buitenspouwblad wordt inderdaad nog steeds nat. Door aanhoudende regen zal inderdaad ook de geïsoleerde zijde vochtig worden. Dit vocht vormt echter geen enkel risico. Er zijn twee mogelijkheden hoe dit vocht terug afgevoerd wordt:

    1. Bij geringe waterdruk zal het vocht door de poreuze baksteen opgezogen worden. Bij hieropvolgende droge periodes zal dit vocht terug afgegeven worden aan de buitenlucht.

    2. Bij aanhoudende grotere waterdruk zullen de waterdruppels aan de achterzijde van het buitenspouwblad te zwaar worden en op normale wijze in de spouw naar beneden afgevoerd worden, zonder het binnenspouwblad te bereiken. De vochtafvoerende functie van uw spouwblad blijft volledig intact.

  • Zal het isolatiemateriaal niet verzakken na verloop van tijd?

    HR++ Termoparels worden tijdens het inblazen besproeid met een natuurlijk bindmiddel. Hierdoor ontstaat een taaie isolatieplaat die niet inzakt, krimpt of scheurt. Bovendien is de binnenzijde van de spouw door overtollige mortelresten absoluut geen glad oppervlak en zorgen de reeds aanwezige spouwankers ervoor dat uitzakken uitgesloten is.

  • Wat met mijn rolluikkasten bij spouwmuurisolatie?

    De verbinding van de spouw met de rolluikkast dient onderbroken te worden. In de meeste gevallen dient de afwerkplaat aan de binnenzijde hiervoor afgenomen te worden. Op deze manier kan de onderbreking op een kwalitatieve manier gebeuren. Wens je dit zelf te doen? Dan hebben we voor jou een uitgebreide handleiding ter beschikking. In het andere geval nemen wij dit voor onze rekening. Ook voor rolluikkasten die niet meer geopend kunnen worden, kunnen wij je de nodige oplossingen bieden. Je bespreekt dit best met onze inspecteur.

  • Wat is een steense of volle muur?

    Een steense of volle muur kan je het best herkennen aan het metselpatroon. Hier is meestal geen spouw voorzien. Meestal zullen er op de hoeken stenen zichtbaar zijn die maar half zo breed zijn als de andere stenen. Soms bestaat de muur uit een rij volle stenen en uit een rij halve stenen of kopse stenen. Een steense muur kan het best via de buitenzijde geïsoleerd worden.

  • Krijg ik geen regendoorslag door een volledige spouwvulling?

    Een volledig spouwvulling kan perfect en biedt zelfs tal van thermische voordelen. In onze buurlanden is een volledige spouwvulling de standaard spouwconstructie. Aan de ventilerende werking van de spouw moet een geringe betekenis worden toegekend. Het grootste gedeelte van het vocht in de spouw vindt gewoon zijn weg naar buiten via capillaire zuiging van de gevelstenen. De belangrijkste functie van de spouw is niet ventileren, maar het voorkomen van regendoorslag. Een spouwconstructie hoeft, behalve wanneer het buitenspouwblad een dampremmende werking heeft, niet geventileerd te zijn.

  • Mijn huis is al geschilderd, kan ik mijn spouwmuren nog steeds na-isoleren?

    Afwerkingen die de bevochtiging van de gevel niet verhinderen (bv. verf, hydrofobering …) kunnen de droging ervan vertragen. Ze dienen bijgevolg voldoende dampopen te zijn (naargelang van de vochtbelasting) om de vocht- en vorstbelasting binnen de perken te houden. Wanneer het gevelmetselwerk vorstbestendig is, kan de gevel ook bij gebruik van minder dampopen verven in aanmerking komen voor na-isolatie. In dit geval kan een plaatselijk hoger vochtgehalte bij aan regen blootgestelde gevels echter niet steeds uitgesloten worden, wat aanleiding kan geven tot het loskomen van de verf en/of mos- en algengroei.

    Bij bepleisterde buitenspouwbladen is het risico op thermische scheurtjes reëel. Dit risico neemt nog toe na de isolatie van de gevel.

  • Hoe kan ik een spouwmuur herkennen?

    De leeftijd van de woning kan een eerste aanduiding vormen: spouwmuren dateren bijna altijd van na de Tweede Wereldoorlog. Een spouwmuur bestaat uit een aparte binnenmuur, meestal opgetrokken met snelbouwstenen (typisch 14 cm) en een buitenmuur (typisch 9 cm), meestal opgetrokken met een façadesteen.

    Tussen de beide muren bevindt zich een luchtlaag. Normaal heeft een dergelijke muur met spouw een totale breedte van minstens 24 cm. De breedte van de muur kan je gemakkelijk meten aan de deuropening. Een andere indicatie is dat alleen de lange zijde van de gevelstenen zichtbaar is, en dus niet de kopse kant.

    Ook verluchtingsroosters en open stootvoegen wijzen op een spouw. Maar als je 100% zeker wil zijn, boor dan met een lange boor een gat in een voeg. Schiet je boor na een tiental centimeter plots door, dan heb je een spouwmuur.

  • Kan isolatie in elke muur worden ingeblazen?

    Met de HR++ Termoparels kan je een spouw al vanaf 3 cm gaan isoleren. Voor deze spouwbreedte kan je echter geen premie ontvangen. Daar heb je een spouwbreedte van minstens 5 cm voor nodig.

  • Wat is de minimumdikte die nodig is om isolatie in te blazen?

    Met HR++ Termoparels kan je een spouw vanaf 3 cm gaan isoleren. Voor deze spouwdikte kan je echter geen premie ontvangen. Daar heb je een spouwdikte van minstens 5 cm voor nodig.

    Indien er bestaande isolatie aanwezig is, kan er geen premie worden verkregen. Bij-isoleren waar er reeds zachte platen(glaswol,rotswol) in de spouw aanwezig zijn is niet mogelijk, dit kan enkel bij vaste platen.
    Isoleren is niet mogelijk bij geglazuurde stenen, tenzij in combinatie met buitengevelisolatie.

  • Heeft elke woning een spouwmuur?

    Woningen voor 1950 hebben meestal geen spouw. Veelal werd er gewerkt met een volsteense muur zonder spouw. Zelf kan je dit makkelijk nagaan door een gaatje te boren in de voeg van uw gevel.

  • Ontstaan er geen “bruggen” waardoor mijn binnenmuur nat kan worden?

    De ingebrachte isolatie is waterafstotend en neemt geen vocht op.

  • Zal mijn huis nog voldoende ademen?

    Termoparels zijn een dampopen product, waardoor je woning kan blijven ademen.

  • Mijn huis is bepleisterd, kan ik dan nog mijn spouw isoleren?

    Via de buitenkant van de woning is dit niet mogelijk, eventueel wel via de binnenkant van de woning.