Isolatiepremies 2020 2

Verandering van spijs doet eten. Dat lijkt het motto van de overheid wanneer energiepremies voor de zoveelste keer aangepast worden. Maar wat verandert er nu precies in 2020? En waar moet je rekening mee houden? Om bij te blijven, vatten we samen wat je in 2020 mag verwachten.

Premie voor hoogrendementsglas daalt

De beglazing van een bestaande woning of appartement opwaarderen? Hou er dan rekening mee dat de premie voor het plaatsen van hoogrendementsglas daalt. Sinds 1 januari 2020 bedraagt de vergoeding nog 8 euro per vierkante meter.

Beglazingswerken opgestart in 2019 maar afgerond in 2020? Wanneer de eindfactuur op 2019 slaat, heb je nog recht op de premie van 10 euro per vierkante meter. Wanneer de eindfactuur in 2020 in de bus viel, daalt de premie tot 8 euro.

Warmtepompboiler wordt duurder

Op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke boiler op elektriciteit, aardgas of stookolie? Dan is de warmtepompboiler interessant voor jou. Door sanitair water op te warmen via warme lucht die onttrokken wordt uit de woning, verbruik je tot drie keer minder elektriciteit. Handig, toch?

Een warmtepompboiler plaatsen in een bestaande woning? Dat geeft recht op een premie van 300 euro. De premie daalde sinds begin 2020 van 400 naar 300 euro. Snel beslissen is dus de boodschap. Want wat de overheid voor 2021 in petto heeft, dat blijft koffiedik kijken.

Nieuw jaar, nieuwe isolatiepremies?

Dakisolatie als norm

Vanaf 1 januari moet dakisolatie voldoen aan de minimumnorm van 0,75m2K/W. Deze verplichting geldt voor woningen en appartementen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Nieuwbouwwoningen (aangesloten op het net vanaf 1 januari 2016) voldoen in de meeste gevallen al aan de (minimale) normen die sinds kort worden opgelegd.

Woning te huur? Opgelet! Een dak van een huurwoning dat niet voldoet aan de isolatienorm, levert 15 strafpunten op. Een woning met 15 of meer strafpunten kan ongeschikt worden verklaard. Tijdig isoleren is dus de boodschap! Gelukkig kan je ook in 2020 gebruik maken van een interessante premie wanneer je het dak van een bestaande woning isoleert.

Wacht niet te lang met het aanvragen van jouw premie(s). De aanvraag moet ten laatste 12 maanden na de factuurdatum worden ingediend. Maak er dus vandaag nog werk van!