Supafil Loft Souffleur

Vlaanderen onderzoekt momenteel of er gesubsidieerde geluidsisolatievoorschriften moeten komen. Je zou het niet zeggen, maar ook geluidsisolatie verhoogt je comfort in huis. Maak komaf met het razende verkeer of luidruchtige buren. Is jouw woning voldoende geïsoleerd?

Akoestische criteria

Maar Vlaanderen bekijkt ook of de burger moet worden ingeschakeld: zullen duidelijke akoestische criteria voor geluidsisolatie een verschil maken? Woningen, scholen maar ook rust- en zorginstellingen, die langs lawaaierige wegen of spoorwegen worden gebouwd, zouden in dat geval niet alleen verplicht energiezuinig moeten zijn: ook voldoende geluid van ­buiten tegenhouden behoort plots tot het pakket.

Vandaag bestaat in Vlaanderen geen isolatieverplichting tegen buiten­lawaai. En hoewel de bouwsector in de praktijk precies weet waar rekening mee te houden valt, volgen bouwbedrijven die zo­genoemde NBN-normen voor ­geluidsisolatie niet altijd.

Dat melden experts van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid in Het Geluidsactieplan. Dit plan bevat een overzicht van de bestaande en voorziene maatregelen om het ongewenst of schadelijk geluid dat buitenshuis door menselijke activiteiten wordt veroorzaakt, te beperken. Meer bepaald: wegverkeer, spoorverkeer, luchtverkeer, belangrijke industriële activiteiten.

Aanmoedigen met premies?

Omdat het duurder is om ­bestaande woningen tegen geluidsoverlast te isoleren, bekijkt Vlaanderen of er binnen dat ­geluidsisolatiebeleid voor bestaande woningen met premies kan worden gewerkt. In Brussel is dat al het geval.

Ook Vlaamse steden zijn bereid om hun inwoners beter te informeren over de mogelijkheden van geluidsisolatie. Zo gaat Antwerpen onderzoeken of de stedelijke ­renovatietoelage straks ook geldt voor geluids­isolerende maatregelen. Ook wordt een informatiecampagne rond akoestische (gevel)isolatie voorbereid.

Geluidsisolatie binnenkort verplicht in Vlaanderen?

In Vlaanderen ervaren zo'n 150.000 mensen geluidsoverlast. Dat blijkt uit het laatste Geluidsactieplan van de Vlaamse regering. Ook worden meer dan 70.000 mensen “ernstig verstoord” in hun slaap.

Vlaanderen wil de geluidsoverlast door auto-, trein- en vliegverkeer drastisch doen dalen. Hiervoor zetten ze bijvoorbeeld in op een wegdek dat minder geluid produceert, plaatsen ze van geluidsschermen en garanderen ze een beter onderhoud van ­sporen en rollend mate­rieel.

De voordelen


  • Het is een pak aangenamer in huis. Je schakelt omgevingsgeluiden, zoals schreeuwende kinderen of een snelweg uit. Door het aanbrengen van goed isolatiemateriaal kan je een aanzienlijk percentage geluid dempen. Vooral als er sprake is van geluidsoverlast in de avonduren of 's nachts.
  • Het isoleren van geluid is tegenwoordig goed betaalbaar en kan op meerdere manieren. 
  • Het aanbrengen van geluidsisolatie kan je perfect combineren met het aanbrengen van materiaal voor warmte-isolatie! Sla twee vliegen in één klap: Isolblow is expert in thermische isolatie.