Supafil Loft Souffleur

Vlaanderen onderzoekt momenteel of er gesubsideerde geluidsisolatievoorschriften moeten komen. Je zou het niet zeggen, maar ook geluidsisolatie verhoogt je comfort in huis. Maak komaf met het razende verkeer of luidruchtige buren. Is jouw woning voldoende geïsoleerd?

Akoestische criteria

Maar Vlaanderen bekijkt ook of de burger moet worden ingeschakeld: zouden duidelijke akoestische criteria voor geluidsisolatie een verschil maken? Woningen, scholen maar ook rust- en zorginstellingen die langs lawaaierige wegen of spoorwegen worden gebouwd, zouden in dat geval niet alleen verplicht energiezuinig moeten zijn, maar ook voldoende geluid van ­buiten tegenhouden. 

Vandaag bestaat in Vlaanderen geen isolatieverplichting tegen buiten­lawaai. En hoewel de bouwsector in de praktijk precies weet waar rekening mee te houden valt, volgen bouwbedrijven die zo­genoemde NBN-normen voor ­geluidsisolatie niet altijd.

Dat melden experts van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid in Het Geluidsactieplan. Dit plan bevat een overzicht van de bestaande en voorziene maatregelen om het ongewenst of schadelijk geluid dat buitenshuis door menselijke activiteiten wordt veroorzaakt, te beperken. Meer bepaald: wegverkeer, spoorverkeer, luchtverkeer, belangrijke industriële activiteiten.

Het plan is in instantie gericht op de prioritaire problemen die Vlaanderen vaststelt op basis van geluidsbelastingkaarten.

Aanmoedigen met premies?

Omdat het duurder is om ­bestaande woningen tegen geluidsoverlast te isoleren, bekijkt Vlaanderen of er binnen dat ­geluidsisolatiebeleid voor bestaande woningen met premies kan worden gewerkt. In Brussel is dat al het geval.

Ook Vlaamse steden zijn bereid om hun inwoners beter te informeren over de mogelijkheden van geluidsisolatie. Zo gaat Antwerpen onderzoeken of de stedelijke ­renovatietoelage straks ook geldt voor geluids­isolerende maatregelen. Ook wordt een informatiecampagne rond akoestische (gevel)isolatie voorbereid.

Geluidsisolatie binnenkort verplicht in Vlaanderen?

In Vlaanderen ervaren zo'n 150.000 mensen geluidsoverlast. Dat blijkt uit het laatste Geluidsactieplan van de Vlaamse regering. Daarnaast worden meer dan 70.000 mensen “ernstig verstoord” in hun slaap.

Vlaanderen wil de geluidsoverlast door auto-, trein- en vliegverkeer drastisch doen dalen. Hiervoor zetten ze in op een wegdek dat minder geluid produceert, plaatsen van geluidsschermen en garanderen beter onderhoud van ­sporen en rollend mate­rieel.

Net als thermische isolatie heeft akoestische isolatie meerdere voordelen:

  • Het is een pak aangenamer in huis. Je schakelt omgevingsgeluiden, zoals schreeuwende kinderen of een snelweg uit. Door het aanbrengen van goed isolatiemateriaal kan je een aanzienlijk percentage geluid dempen. Vooral als er sprake is van geluidsoverlast in de avonduren of 's nachts.
  • Het isoleren van geluid is tegenwoordig goed betaalbaar en kan op meerdere manieren. Schakel een ervaren firma zoals Isolblow in: wij gaan samen op zoek naar de beste optie voor je woning.
  • Het aanbrengen van geluidsisolatie kan je perfect combineren met het aanbrengen van materiaal voor warmte-isolatie! Sla twee vliegen in één klap. 

Isolblow maakt het stil in huis

Ook bij Isloblow krijgen we regelmatig mensen over de vloer die geluidsoverlast ervaren. "Hoe hou ik die irritante treingeluiden buiten?"

Onze vakmannen analyseren je woning en adviseren de juiste aanpak, met de allerbeste producten: Supafil, Soudafoam of Termoparels.

  • Supafil houdt warmte binnen en geluid buiten. Een naadloze installatie door Isolblow zorgt voor een optimaal geluidscomfort. 
  • Soudafoam vormt een akoestische barrière die alle luchtbruggen onderbreekt waarlangs geluid zich kan verderzetten.
  • Termoparels pakken geluidsoverlast aan op een ecologische manier. 

Maak een afspraak en laat je informeren! Isolblow verzekert jou een kwalitatief resultaat op korte én lange termijn.