Schermafbeelding 2018 07 17 Om 12 12 14

In plaats van haar diploma te vieren in een of ander feestwalhalla ,  maakt de pasafgestudeerde Coni Godoy liever tijd vrij voor een ander soort avontuur. Al 22 dagen lang bouwt de achttienjarige uit Texas huisjes in de Dominicaanse Republiek.

"Be the change

... you wish to see in the world", is het motto van Global Leadership Adventures. Een van de meest bekende organisaties die studenten naar de andere kant van de wereld stuurt om er een verschil te maken. De Texaanse Coni Godoy is dankbaar een van hen te mogen zijn. Op Twitter poste ze volgend bericht:

"Ik ben zo dankbaar dat ik een deel van mijn zomer kan doorbrengen als vrijwilliger in de Dominicaanse Republiek. Samen met mijn groep bouw ik een huis voor de minderbedeelden en hier kan je de vooruitgang zien van de voorbije 21 dagen. De flesjes doen dienst als isolatie!" - Coni Godoy.

Op de foto's van Godoy zie je geen Soudafoam, maar plastic flesjes. Win-winsituatie: isoleren met afval is een mooie vorm van upcycling en dankzij de isolatie blijft de warmte overdag buiten.

Het zijn lange dagen, maar de tijd vliegt voorbij. Eerst vullen de studenten en andere vrijwilligers de flesjes met plastic afval. Ieder van hen vult tot wel twintig flesjes met snoeppapiertjes, plastic zakken en piepschuim. De flessen worden naast elkaar gespannen, tussen kippengaas gestapeld en later bedekt met een dikke laag beton.

Building a Bottle Wall

Wie benieuwd is, kan een kijkje nemen bij Hug It Forward, de vzw heeft reeds meer dan 200 scholen gebouwd en zijn duidelijk experts.

Studente isoleert met plastic flesjes

Bouwen in het buitenland

Er zit uiteraard een groot verschil tussen de bouw in ontwikkelingslanden en in westerse landen; de materialen zijn eenvoudiger en de werkroosters variëren vanwege een warm of regenachtig klimaat.

Daarbij is een flexibele houding en bereidheid om op elk gewenst moment te helpen onmisbaar om van dit avontuur te kunnen genieten.

De organisatie biedt projecten aan waarin bouwen van huizen en scholen. Jongeren van over de hele wereld schrijven zich in voor deze culturele belevenis. naar verschillende ontwikkelingslanden, waar ze betrokken worden bij de wederopbouw van verwoeste of vervallen gebieden. 

Ook in het Dominicaanse Republiek ontbreekt het in arme gemeenschappen veelal aan goede woonvoorzieningen. Niet alleen studenten en pasafgestudeerden kunnen iets doen aan de barre leefomstandigheden, ook de lokale bevolking zet zich hier graag voor in.

Interesse?

Wil jij, net als Coni Godoy, in het buitenland een steentje bijdragen? Dan kan je onder andere Projects Abroad contacteren.

Vrijwilligers vanaf 16 jaar zijn welkom bij de bouwprojecten. De organisatie geeft je de kans huizen en scholen te bouwen, met en zonder ervaring. Het is wel belangrijk dat je enthousiast bent, over doorzettingsvermogen beschikt en niet bang bent om je handen uit de mouwen te steken.

Ervaring in de bouw is dus geen vereiste om deel te kunnen nemen. Mocht je wel al over bepaalde vakkennis beschikken, dan kan je deze uiteraard inzetten om de lokale bevolking te helpen!