Sameerah Munshi 504517 Unsplash

Wanneer we in België met de 30 graden flirten, kan het binnen plots onaangenaam warm worden. Wie zijn woning isoleert, slaagt erin de hitte buiten te houden en een aangenaam binnenklimaat te creëren. Terwijl jij een afspraak maakt, geven we snel enkele verkoelende tips! 

Beschutting

Schijnt de zon overdag binnen? Overweeg dan een zonnewering. Plaats een luifel of een uitvalscherm aan de buitenkant van je woning, zo dringt de warmte je huis niet helemaal binnen. Ook rolluiken zijn heel efficiënt. Wie zo'n investering niet ziet zitten, kan gewoon gordijnen sluiten of eventueel glasfolie aan de binnenkant van je ramen bevestigen.

Fan van natuurlijke beschutting? Denk na wanneer je een tuin aanlegt: een boom planten die zijn bladeren verliest, is een goed idee. Zo geniet je van extra zonlicht in de winter en is er in de zomer voldoende schaduw onder het dichtbegroeid bladerdak. Een aanwinst voor je tuin en extra beschutting voor je woning.

Maar de beste oplossing?

Isoleer je woning voor het koelbox-effect. In de winter zorgt isolatie ervoor dat de warmte binnenblijft en dat is allesbehalve nodig in de zomer, toch? Niet echt. Een goede woningisolatie houdt de warmte ook buiten en blijft het binnen lekker fris. Op voorwaarde dat de isolatie in balans is, natuurlijk. 

Kies daarom voor een gerenomeerd isolatiebedrijf, zoals Isolblow. Omdat wij een erkend plaatser zijn, kan jij voor de werken een subsidie krijgen.

Hoe maak ik het minder warm in huis?

Slim verluchten

Alleen en zomaar ramen en deuren opengooien, zorgt er niet altijd voor dat frisse briesje. Op het verkeerde moment verluchten, maakt het binnen nog warmer en dat is net wat je wil vermijden. Hou rolluiken, gordijnen, ramen en deuren overdag gesloten, en laat pas ’s nachts of ’s ochtends de frisse lucht binnen. Zet twee ramen volledig open, zodat je voldoende tocht creëert.

Airconditioning for dummies

Blijft het moeilijk je slaapkamer fris te krijgen? Laat dan een uur voor je gaat slapen een ventilator draaien of maak zelf airconditioning, door een metalen schaal met ijsklontjes voor de ventilator te plaatsen. Om het extra koud te krijgen, kan je ijsblokjes maken met gezouten water. Wanneer het zoute ijs smelt, wordt de gekoelde lucht naar jou toegeblazen.

Witte of vochtige muren

Het is geen toeval dat heel wat huisjes in Zuid-Europa witgekalkt zijn. Witte muren weerkaatsen het zonlicht, voor ze de warmte opnemen en blijven dus langer fris. Wie geen fan is van witte verf, kan een ander trucje toepassen: door je buitenmuren na een hete dag even nat te maken, koelen ze sneller af.

Weg met warmtebronnen

Zet alle hittebronnen uit: haal (gloei)lampen, televisies en/of opladers uit het stopcontact en gebruik ook de oven of het fornuis niet. Vooral als je binnen kookt, blijft de warmte in je huis hangen. Gelukkig kun je in de zomer perfect buiten koken en eten. Een fris slaatje, een stukje vis of vlees op de barbecue. Smakelijk!