Warmte

Er zijn 29 procent meer premies voor dakisolatie toegekend. Maar dat is niet genoeg. 'In dit tempo duurt het nog 18 jaar vooraleer alle woningen in Vlaanderen voorzien zijn van dakisolatie, een basiscomfort-eis die trouwens verplicht is voor alle woningen in 2020.

We isoleren, maar te traag, volgens Annemie Turtelboom

"Aan dit tempo, duurt het nog 50 jaar"

Bron: De Morgen, maandag 9 november 2015

Bijna 43.000 premies werden er de eerste negen maanden van dit jaar al voor dakisolatie uitgekeerd. Dat zijn er ruim 9.700 of 29 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. "We hebben het afgelopen jaar heel bewust gefocust op die dakisolatie, omdat het energieverlies voor het grootste deel via het dak verloopt", zegt Vlaams minister voor Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). Via zo'n investering kun je al snel 350 euro per jaar besparen op je energiefactuur.

Maar er is nog werk aan de winkel, zo blijkt uit Turtelbooms beleidsbrief voor het komende politieke werkjaar. Want bijna 18 procent van de woningen beschikt nog helemaal niet over dakisolatie. "Meer dan de helft van de woningen heeft geen muurisolatie, voor vloerisolatie loopt dit percentage zelfs op tot 66 procent", staat er. "Jaarlijks wordt er slechts in ongeveer 1 à 1,5 procent van de bestaande woningen het dak, de muren of de vloer geïsoleerd. In dit tempo duurt het nog 18 jaar vooraleer alle woningen in Vlaanderen voorzien zijn van dakisolatie, een basiscomfort-eis die trouwens verplicht is voor alle woningen tegen 2020. Voor muurisolatie duurt het in dit tempo nog 50 jaar."

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moet dus over vijf jaar elke woning van dakisolatie voorzien zijn, maar die deadline dreigen we met dertien jaar te overschrijden. Turtelboom wil het tempo dan ook opvoeren. "Het aantal woningen zonder dakisolatie moet zo snel mogelijk zakken onder de 10 procent", stelt Turtelboom voorop. Daartoe gaat ze dit najaar nog een hervorming van de energiepremies op tafel leggen. Die moeten in werking treden vanaf 1 juli 2016. Maar hoe die premies er concreet zullen uitzien, is "nog niet uitgekristalliseerd".

Inzetten op energielening

Turtelboom wil verder inzetten op de energielening, die je bij de Vlaamse overheid kan aanvragen. Dit jaar deden al ruim 3.600 gezinnen dat. Met zo'n lening kan je tot 10.000 euro aan werken financieren die energie besparen in je woning, zoals je dak isoleren of hoogrendementsglas plaatsen. Je betaalt daar maar 2 procent intrest op, 0 procent voor bepaalde kwetsbare groepen. Turtelboom gaat die lening in 2016 verder promoten.