Muurisolatie

Vlaanderen telt momenteel 600.000 woningen zonder muurisolatie. Nochtans kan de investering op minder dan vijf jaar terugverdiend zijn, mede dankzij de Vlaamse premie voor muurisolatie. Dat heeft Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) gezegd op een studiedag rond muurisolatie.


600.000 Vlaamse woningen zonder muurisolatie

Momenteel worden er jaarlijks zo'n 10.000 muren na-geïsoleerd, terwijl er nog zo'n 600.000 Vlaamse woningen ongeïsoleerde muren hebben. Van den Bossche moedigt investeren in muurisolatie aan. Ze benadrukt dat de investering snel is terugverdiend.

"Wie met gas verwarmt en de spouwen in z'n buitenmuren isoleert, kan afhankelijk van de gasprijs jaarlijks tot 330 euro besparen. Stel dat je een muur van 100 vierkante meter isoleert, dan kost dat ongeveer 2.200 euro. Met een premie van 600 euro blijft er nog 1.600 euro over. Uitgaande van een besparing van 330 euro op de jaarfactuur is de investering terugverdiend op vier jaar en 10 maanden". (Belga/RDM)

Nog te veel Vlaamse woningen zonder muurisolatie

Enige manier om energiefactuur te verlichten

Door de afschaffing van het fiscale voordeel voor tal van energiebesparende ingrepen op federaal vlak vragen veel mensen zich af of het nog wel de moeite loont om te investeren in bijvoorbeeld isolatie of betere ramen.

Sp.a-minister Van den Bossche wil alvast een deel van die onduidelijkheid wegnemen. "Energie besparen is de makkelijkste en wellicht enige manier om de energiefactuur van de Vlaamse gezinnen op korte termijn te verlichten", zegt ze.

Om mensen aan te moedigen om te blijven investeren in energiebesparende ingrepen werd het Vlaamse premiestelsel begin dit jaar nog vereenvoudigd. Zo bestaat er sindsdien één premie van 6 euro per vierkante meter voor zowel dak-, vloer- als muurisolatie. De afgelopen jaren was vooral de dakisolatiepremie een succes. Zo werden er vorig jaar 60.000 premies toegekend. Wat met daken lukt, moet met muren ook lukken, zo meent Van den Bossche.