Doeltreffende
Spouwmuurisolatie

Wil je je spouwmuur isoleren?
Isolblow heeft jarenlange expertise in het inblazen van spouwmuurisolatie met EPS-parels voor kleine en grote projecten.

Je voordelen

  • Je kan tot 30% besparen op je energiefactuur.
  • Het (woon)comfort gaat met sprongen vooruit met deze dampopen isolatie. 
  • Een pand dat minder energie verbruikt, stoot minder CO2 uit.
  • De waarde van je woning of gebouw stijgt.
  • Het uitzicht van je gevel wordt niet beïnvloed.

Waarom je
spouwmuur isoleren?

Oudere woningen en gebouwen van voor 1990 verslinden vaak energie. Wil je de energieprestaties van je huis, school, bedrijvencomplex of overheidsinstelling significant verbeteren? Dan ligt spouwmuurisolatie voor de hand. Door de spouwmuren te isoleren, neemt het energieverbruik een flinke duik.

Die lijn trek je meteen door naar je energiefactuur, en dat terwijl je elk seizoen geniet van een aangenaam binnenklimaat met warme, droge binnenmuren. Win-win-win!

Ik wil graag een offerte

Spouwmuur of
buitenmuur isoleren?

Sta je voor een grondige renovatie en wil je investeren in muurisolatie? Heeft je woning, school, bedrijfspand … kleine of zelfs helemaal geen spouwmuren? Geen zorgen, dat betekent niet dat je meteen aangewezen bent op binnenmuurisolatie. Dit is namelijk een ingrijpende isolatiemethode.

Als alternatief engageert Isolblow zich om je buitenmuren te isoleren met EPS-isolatieplaten. Vervolgens steken we de gevel in een stijlvol jasje met spuitkurk.

Spouwmuur isoleren

Waarom Isolblow?

Isolblow loopt over van expertise om spouwmuren te isoleren, zowel bij kleine als grote projecten. We selecteren eersteklas isolatiematerialen, werken hyperefficiënt en hanteren een hoge kwaliteitsgraad. Bij een gemiddelde woning kunnen we de spouwmuurisolatie op amper één dag installeren.

Wil je een beroep doen op een premie voor de na-isolatie van je spouwmuur? Goed nieuws, want Isolblow is erkend als STS 71-1-aannemer. Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen!

Ik wil meer informatie

Image

Vochtbestendige Isolatieparels

Isolblow is koploper in spouwmuurisolatie met EPS-parels. We vullen de spouw op met isolerende parels, die zich aan elkaar hechten en zich over de volledige muuroppervlakte verspreiden. Onze spouwmuurisolatie is dampopen. Dit betekent dat het isolatiemateriaal waterdamp doorlaat, zodat vocht van binnenuit de woning naar buiten kan ontsnappen, terwijl het de warmte binnenhoudt. Dit voorkomt vochtproblemen, zoals condensatie of schimmelvorming, en draagt bij aan een gezond binnenklimaat.

Een materiaal dat we al bij ontelbare woningen effectief toepasten!

Meer info over EPS-parels

Isolblow Isolatie

Klaar om te besparen?

Isolatie voor je spouwmuren is een slimme investering,
die zich doorgaans op vijf jaar terugverdient. Wij spitsen de oren voor jouw wensen,
komen bij je langs en stellen een glasheldere offerte op.

Ik wil een offerte

Veelgestelde vragen over Spouwmuur

Thema Isolatie

Je buitenspouwblad wordt inderdaad nog steeds nat. Door aanhoudende regen zal inderdaad ook de geïsoleerde zijde vochtig worden. Dit vocht vormt echter geen enkel risico. Er zijn twee mogelijkheden hoe dit vocht terug afgevoerd wordt:

1. Bij geringe waterdruk zal het vocht door de poreuze baksteen opgezogen worden. Bij hieropvolgende droge periodes zal dit vocht terug afgegeven worden aan de buitenlucht.

2. Bij aanhoudende grotere waterdruk zullen de waterdruppels aan de achterzijde van het buitenspouwblad te zwaar worden en op normale wijze in de spouw naar beneden afgevoerd worden, zonder het binnenspouwblad te bereiken. De vochtafvoerende functie van uw spouwblad blijft volledig intact.

Een steense of volle muur kan je het best herkennen aan het metselpatroon. Hier is meestal geen spouw voorzien. Meestal zullen er op de hoeken stenen zichtbaar zijn die maar half zo breed zijn als de andere stenen. Soms bestaat de muur uit een rij volle stenen en uit een rij halve stenen of kopse stenen. Een steense muur kan het best via de buitenzijde geïsoleerd worden.

Isomopearls worden tijdens het inblazen besproeid met een natuurlijk bindmiddel. Hierdoor ontstaat een taaie isolatieplaat die niet inzakt, krimpt of scheurt. Bovendien is de binnenzijde van de spouw door overtollige mortelresten absoluut geen glad oppervlak en zorgen de reeds aanwezige spouwankers ervoor dat uitzakken uitgesloten is.

Een volledig spouwvulling kan perfect en biedt zelfs tal van thermische voordelen. In onze buurlanden is een volledige spouwvulling de standaard spouwconstructie. Aan de ventilerende werking van de spouw moet een geringe betekenis worden toegekend. Het grootste gedeelte van het vocht in de spouw vindt gewoon zijn weg naar buiten via capillaire zuiging van de gevelstenen.

De belangrijkste functie van de spouw is niet ventileren, maar het voorkomen van regendoorslag. Een spouwconstructie hoeft, behalve wanneer het buitenspouwblad een dampremmende werking heeft, niet geventileerd te zijn.

Afwerkingen die de bevochtiging van de gevel niet verhinderen (bv. verf, hydrofobering …) kunnen de droging ervan vertragen. Ze dienen bijgevolg voldoende dampopen te zijn (naargelang van de vochtbelasting) om de vocht- en vorstbelasting binnen de perken te houden. Wanneer het gevelmetselwerk vorstbestendig is, kan de gevel ook bij gebruik van minder dampopen verven in aanmerking komen voor na-isolatie.

In dit geval kan een plaatselijk hoger vochtgehalte bij aan regen blootgestelde gevels echter niet steeds uitgesloten worden, wat aanleiding kan geven tot het loskomen van de verf en/of mos- en algengroei. Bij bepleisterde buitenspouwbladen is het risico op thermische scheurtjes reëel. Dit risico neemt nog toe na de isolatie van de gevel.

De leeftijd van de woning kan een eerste aanduiding vormen: spouwmuren dateren bijna altijd van na de Tweede Wereldoorlog. Een spouwmuur bestaat uit een aparte binnenmuur, meestal opgetrokken met snelbouwstenen (typisch 14 cm) en een buitenmuur (typisch 9 cm), meestal opgetrokken met een façadesteen.

Tussen de beide muren bevindt zich een luchtlaag. Normaal heeft een dergelijke muur met spouw een totale breedte van minstens 24 cm. De breedte van de muur kan je gemakkelijk meten aan de deuropening. Een andere indicatie is dat alleen de lange zijde van de gevelstenen zichtbaar is, en dus niet de kopse kant.

Ook verluchtingsroosters en open stootvoegen wijzen op een spouw. Maar als je 100% zeker wil zijn, boor dan met een lange boor een gat in een voeg. Schiet je boor na een tiental centimeter plots door, dan heb je een spouwmuur.

Met de Isomopearls kan je een spouw al vanaf 3 cm gaan isoleren. Voor deze spouwbreedte kan je echter geen premie ontvangen. Daar heb je een spouwbreedte van minstens 5 cm voor nodig.

Met de Isomopearls kan je een spouw vanaf 3 cm gaan isoleren. Voor deze spouwdikte kan je echter geen premie ontvangen. Daar heb je een spouwdikte van minstens 5 cm voor nodig. Indien er bestaande isolatie aanwezig is, kan er geen premie worden verkregen.

Bij-isoleren waar er reeds zachte platen (glaswol,rotswol) in de spouw aanwezig zijn is niet mogelijk, dit kan enkel bij vaste platen. Isoleren is niet mogelijk bij geglazuurde stenen, tenzij in combinatie met buitengevelisolatie.

De ingebrachte isolatie is waterafstotend en neemt geen vocht op.

Isomopearls zijn een dampopen product, waardoor je woning kan blijven ademen.

Nog vragen over spouwisolatie?

Isolblow is de gecertificeerde expert om jouw spouwmuren te isoleren.
Aarzel niet om ons te contacteren, wij nemen graag de tijd om je vraag te beantwoorden.

Neem contact op

Cijfers die tellen

Isolblow projecten

Meer dan 10.000 projecten op de teller

Isolblow

Meer dan
15 jaar ervaring in het vak

Isolblow collega's

Hecht team van meer dan 25 gemotiveerde collega’s

Isolblow actief in Vlaanderen

Actief in België 

Isolblow

Meer dan
10.000 tevreden klanten