Premies

Geld
Bespaar tot 30% op uw energiefactuur

Zowel de Vlaamse overheid, de netbeheerder als de gemeentes geven in 2019 energiepremies. Dankzij die premies verdien je jouw investering in isolatie nog sneller terug. Advies nodig bij het berekenen, aanvragen of ontvangen van je isolatiepremies? Wij begeleiden jou van a tot z.

Voorwaarden energiepremies?

Aan deze voorwaarden moet je voldoen om in 2019 aanspraak te maken op een energiepremie:

 • De woning moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006 of de bouwaanvraag werd ingediend voor deze datum
 • De woning bevindt zich in het Vlaamse Gewest
 • De datum op de eindfactuur bepaalt het jaar van de premie
 • De eindfactuur moet uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum bij de netbeheerder belanden
 • Je beschikt over een attest van de aannemer

Energiepremies 2019

Net als in 2018 werden de energiepremies in 2019 opnieuw gewijzigd, en ook de komende jaren zullen de premies teruggeschroefd worden. Met andere woorden: vandaag is het ideale moment om je woning beter te isoleren! 

Downloads

Energiepremies2019-digitaleversie.pdf (807.35 KB)

Waarom een erkend aannemer?

Isolblow is al sinds 2012 een ATG-gecertificeerd installateur. Een officieel ATG-certificaat garandeert jou een plaatsing volgens de regels van de kunst, conform alle voorschriften van STS 71.1.

Alleen bedrijven met een ATG-attest bedrijven kunnen een gelijkvormigheidsattest afleveren. Dit attest heb je nodig om aanspraak te maken op de Vlaamse energiepremies.

In het kort

Dakisolatie en zoldervloerisolatie

 • €4 per m² bij plaatsing door erkend aannemer
 • Minimale isolatiewaarde: 4,50 m²K/W

Spouwmuurisolatie

 • €5 per m² bij plaatsing door erkend aannemer
 • Lambda-waarde van 0,065 W/mK

Vloer- en kelderisolatie

 • €6 per m² bij plaatsing door erkend aannemer
 • Minimale isolatiewaarde: 2,00 m²K/W

1. Dak- en zolderisolatie

In Vlaanderen is nog steeds één dak op vijf niet geïsoleerd. De netbeheerder geeft daarom een mooie premie voor dakisolatie in bestaande woningen.

Voor een dakisolatie of zolderisolatie door een erkend aannemer als Isolblow en met een minimale warmteweerstand van 4,5 m²K/W ontvang je in 2019 een energiepremie van €4,00/m².

Ben je een beschermde afnemer? Dan wordt je premie verhoogd. Een beschermde afnemer ben je als je een sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas ontvangt.

Vraag online je premie aan bij Eandis of Infrax.

2. Spouwmuurisolatie

Vanaf 2019 ontvang je voor spouwmuurisolatie een premie van €5 per m². Hoeveel m² je laat isoleren maakt niet uit. Let wel: de premie voor spouwmuurisolatie geldt enkel voor het na-isoleren van direct of indirect verwarmde ruimtes. De spouw moet minstens 5 cm breed zijn en moet volledig gevuld worden met een isolatiemateriaal met een lambda-waarde van 0,065 W/mK.

Wie een premie wil aanvragen voor spouwmuurisolatie, moet de plaatsing laten uitvoeren door een erkend expert, conform de voorschriften van STS 71.1. Nuttige informatie vind je verder op energiesparen.be of premiezoeker.be.

Vraag online je premie aan bij Eandis of Infrax.

3. Vloer-, plafond- en kelderisolatie

Voor het na-isoleren van de vloer van je woning geeft je distributienetbeheerder een premie van €6,00 per m². Voor beschermde afnemers geldt een premie van €9,00 per m².

 • De premie geldt enkel voor een vloer op volle grond
 • Het isolatiemateriaal moet een thermische weerstand hebben van minstens 2,00 m²K/W

Ook voor de na-isolatie van het plafond van de kelder ontvang je een premie van €6,00 per m². De premie voor sociale afnemers is eveneens €9,00 per m².

 • De premie geldt voor het plafond van de kelder of voor een kruipkelder
 • Het isolatiemateriaal moet een thermische weerstand hebben van minstens 2,00 m²K/W

Vraag online je premie aan bij Eandis of Infrax.

4. Burenkorting en burenpremie

Overtuig een buur of kennis van de ecologische en economische voordelen van spouwmuurisolatie en geniet beiden van een bijkomende burenkorting van 6% op de isolatiewerken.

De voorwaarden:

 • Je buur of kennis moet in dezelfde straat wonen
 • De woningen van beiden moeten een oppervlakte hebben van 50 m² of meer
 • Jullie bestellen elk hetzelfde product
 • Jij en je buur of kennis laten de werken op dezelfde dag plaatsvinden
 • Kortingen zijn niet cumuleerbaar

Wie samen met minstens negen buren een gezamenlijk renovatieproject opzet, kan nu ook een burenpremie tot 400 euro per woning ontvangen. Lees meer informatie over de burenpremie.

5. De totaalrenovatiebonus

Benoveren of 'beter renoveren' zit stevig in de lift. Wie binnen de 5 jaar 3 of meer groene investeringen combineert, profiteert van de totaalrenovatiebonus. Deze premie voor ingrijpende energetische renovaties komt boven op de individuele premies. 

De totaalrenovatiebonus geldt voor alle soorten woningisolatie, dubbele beglazing, een warmtepomp, ventilatiesysteem, zonnepanelen … Wie 3 ingrepen combineert, ontvangt 1.250 euro. Wie 7 groene investeringen combineert, strijkt 4.750 euro op.

Meer informatie over de totaalrenovatiebonus.